Frågor och svar: om 3-free nagellack, mjällschampo, budgetprodukter och Dermalogica

Malin i Linköping kammade        https://lhsrichardson.weebly.com/                   hem förra veckans vinst – sommarmakeup från Korres. Här är några frågor och svar från tävlingen:

1. Min fråga är; Hur ser man på nagellack att de är 3 free? Ska det stå det på dem eller är det ett tecken? Elin

H: Nej, det finns ingen image eller märkning för three-free nagellack. Vissa tillverkare skriver dock ut det på flaskan, men många gör det inte. Jag brukar alltid gå in på företagets sajt och kolla, där brukar det stå. En tumregel är att om det inte står någonstans att de är three-loose så brukar de inte heller vara det.

2. Jag undrar om du har något guidelines på mjällschampo? Karin

H: Jag har inte testat några själv, men här kommer några pointers: Lava Power från Sante, Zink & Sage från John Masters Organics, Lavera schampo med blåklint, Balance Shampoo Wild Herbs från i+m Naturkosmetik och Umbria Cutis Sana Argilla från Villa Lodola.

3. Vet du om det finns en eko vit eyeliner, ögonskugga eller highlighter av nåt slag? Vill använda detta i ögonvrån så man ser lite piggare ut ibland 🙂 Sen undrar jag om du möjligtvis vet om det finns något miljövänligt diskmedel until diskmaskinen? Det finns en massa hints på hur man städar med t ex citronsyra, bikarbonat guys jag har inte lyckats hitta något sådant till diskmaskin. Theresia

H: Kolla in 100% Pure, de har en concealer som liknar YSL:s Touche Eclat och som är riktigt härlig att jobba med. Den brukar jag lägga i ögonvrån. Har du testat mineralbaserat? Tikei har många olika produkter som kanske kan passa. På ögonskuggsfronten finns det många bra alternativ. Kolla in Dermanords – eller Maria Åkerberg som de heter numera – skuggor, de är prisvärda, ca one hundred kronor och det finns flera färger på highlightsen. Nvey Eco har också många färger liksom Sante som är min senaste favorit. När det gäller maskindiskmedel känner jag endast till Sonett som finns i välsorterade gröna butiker och hälsokostar.

4. Jag har ett par frågor, hur länge har du varit intresserad av naturliga och ekologiska skönhetsprodukter och vilka är de bästa “budgetmärkena” inom naturlig och ekologisk skönhetsvård? Maja

H: Mitt intresse väcktes 2008 när jag arbetade som redaktör på Metro och började skriva om ekologiska alternativ. Ju mer jag lärde mig ju roligare verkade det. Jag har inte ångrat mig en sekund att jag valde bort de konventionella produkterna – nu har ju en helt ny värld med otestade produkter och varumärken öppnats. På budgetfronten tycker jag att du ska testa EcoCosmetics, O.N.E som finns på Åhléns apotek, Bentley Organics och Natuderm Botanics. På vissa Lidl tycks även Suhada finnas kvar.

Five. Jag som är intresserad av lite renare produkter har hittills inte lyckats hitta en bra deodorant av mer “naturligt” snitt. Har du några bra sorter du kan rekommendera, helst som passar en lite magrare plånbok? Man vill ju inte gärna köpa grisen i säcken då lite naturligare deos kostar lite mer. Katarina

H: Den bästa jag har testat – och det är typ 8-10 stycken vid det här laget – är Rosenseriens. Den kostar ca two hundred kronor, men den är dubbelt så stor som vanliga deos som kostar ca a hundred kronor. Och den är dryg och bra, alltså värd sina pengar.

6. Vad är skillnaden mellan eko olja och kallpressad olja inom hudvården? Vilken är bättre? Sanela

H: Kallpressning handlar om en pressningsteknik, och ekologisk hänvisar till hur råvaran är odlad. En ekologisk olja är ofta kallpressad, man har alltså inte hettat upp den och raffinerat den (renat den med kemikalier). Men en olivolja kan ju vara kallpressad men själva oliverna är inte ekologiskt odlade. Så en kallpressad ekologisk olja är alltså “finare” i sin kvalitet. Om den är bättre för huden eller håret på grund av det kan jag inte svara på, men jag vet vilken jag skulle välja 🙂 Att stödja ekologiska odlingar är ju att göra jorden en tjänst på många sätt.

7. Jag har försökt kolla om du har skrivit något om Dermalogica som är det märke som jag använder idag. Hur naturligt är det märket och vet du om det innehåller några farliga ämnen? Jag har prövat många olika produkter genom åren både ekologiska och inte, guys Dermalogica är det enda märke som verkligen gett det resutat som jag har önskat. Därför vore det tråkigt om det visar sig att det egentligen inte är bra att använda i längden. Malin

H: Jag får ofta frågor om Dermalogica, många verkar gilla deras produkter och min egen erfarenhet är tyvärr begränsad. Men en snabb sökning på nätet ger tyvärr vid handen att några av deras produkter innehåller bland annat parabener (syntetiskt konserveringsämne), dimethicone (silikon) och phenoxyethanyl (konserveringsämne). Däremot noterar jag att produkterna verkar innehålla många naturligt baserade ingredienser. Sorry to say, ett grönt märke är det inte.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *